Росіяни економлять на їжі: виробництво скоротилося вперше за 15 років
У Росії вперше з 2009 року відбулося скорочення виробництва харчових продуктів через те, що населення почало економити на їжі. За даними Росстату, у січні-вересні виробництво продуктів скоротилося на 0,6%, а напоїв – на 4,1%. Кількість нових інвестиційних проєктів у галузі харчового виробництва також зменшилася на 46% за 11 місяців 2025 року порівняно з попереднім роком. Інвестиційна активність у цьому секторі майже повернулася до рівня 2013 року. Водночас зростає кредитне навантаження на підприємства, що може бути пов’язане з економічними проблемами країни, такими як нестача робочої сили, інфляція, зростання кредиторської заборгованості та висока ключова ставка. Жителі Росії все частіше обирають дешевші продукти, купують товари за акціями та переходять до дешевших магазинів у пошуках економії.