
Японці запускають експеримент із виробництва саке у космосі
Японські компанії Mitsubishi Heavy Industries та DASSAI починають унікальний космічний експеримент, відправляючи до Міжнародної космічної станції установку для ферментації саке. Ця ініціатива отримала назву DASSAI MOON Project. Мета проєкту – вивчити можливість виготовлення традиційного рисового напою в умовах низької гравітації, схожої на місячну. Установку для експерименту відправлять на орбіту 21 жовтня на борту корабля HTV-X. Вона містить автоматизовану герметичну систему з резервуаром для ферментації та центрифугою, що імітує місячну силу тяжіння. Протягом двох тижнів установка проведе процес бродіння, після чого зразок ферментованої маси заморозять і привезуть на Землю. Частину матеріалу перетворять на саке, яке планують продати за $720 тис., а гроші використають на розвиток космічних програм. Решту зразка використають для наукових досліджень. Цей експеримент може вказувати на можливість виробництва продуктів і напоїв безпосередньо на Місяці, що є важливим кроком для майбутніх місій та створення постійних баз на інших планетах.