Ожиріння суттєво пришвидшує розвиток хвороби Альцгеймера - дослідження
Вчені вперше дослідили вплив ожиріння на біомаркери хвороби Альцгеймера у крові і виявили, що ці зміни прогресують швидше у людей із надмірною вагою. Під час дослідження аналізували дані 407 учасників програми, які отримували ПЕТ-скани мозку та забори крові протягом п’яти років. Виявлено, що рівні ключових біомаркерів у крові зростали на 29-95% швидше у людей з ожирінням. Вчені пояснюють, що більший об’єм крові в людей з ожирінням може знижувати концентрацію маркерів, що вказує на розвиток патологій, пов’язаних з Альцгеймером. Контроль ваги може стати ефективним способом зниження ризику цієї хвороби, а регулярні аналізи крові можуть стати стандартом моніторингу для пацієнтів, що отримують лікування антиамілоїдними препаратами.